To use all functions register Registreer nu
De keuken van Wetime 2: Fatteh shoarma
11 Augustus 2018
Keuken, koppel, koken, leuk, gezond
11 Augustus 2018

Een maandelijkse receptenrubriek over liefde die door de maag gaat

Maak als koppel van jullie keuken een heerlijke ontdekkingsreis. Als er één plek is waar je als koppel kan ontdekken hoe goed jullie kunnen samenwerken, is het wel de keuken. Samen met je partner de heerlijkste gerechten bereiden is niet alleen leuk, jullie kunnen daarna, met vrienden of romantisch met zijn twee, ook nog eens heerlijk genieten van het resultaat. Deze maand kozen wij voor Fatteh shoarma.

Augustus: Inspiratie uit het Midden Oosten

Na deze zonovergoten zomer komt de BBQ hopelijk jullie oren nog niet uit. Krijgen jullie vrienden over de vloer en willen jullie iets speciaals op tafel zetten, zonder daarvoor de hele dag in de keuken te moeten staan? De keuken van Wetime heeft alvast een kleurrijk, feestelijk en hemels lekker recept voor jullie uit het Midden Oosten, Fatteh shoarma. Als koppel even samen in de keuken en klaar in een handomdraai.

Fatteh shoarma, eten, lekker, groenten, vlees, vegetarisch,

Fatteh shoarma: rijst, met knapperige broodstukjes, pittige shoarma (of vegetarische reepjes) en yoghurtsaus

Fattah betekent letterlijk broodkruimels. Het is ook de naam van een gerecht uit het Midden Oosten. Elk land heeft zo een eigen variatie, maar altijd is er sprake van knapperige broodstukjes, bedekt met andere ingrediënten. Voor ons gerecht gebruiken we gele rijst, vleesreepjes en een frisse saus.

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 1 Pakje Libanees brood (verkrijgbaar bij Turkse of Oosterse winkels)
  • 800 Gram vleesreepjes (mals rundvlees is erg lekker, maar kip, lam of vegetarische reepjes kan natuurlijk ook)
  • 1 Ui
  • 1 Teentje knoflook
  • 1 el. Shoarmakruiden
  • 2 tl. Sumaq
  • 1 tl. Zout
  • ½ tl. Zwarte peper
  • 100 ml. Turkse yoghurt (kies een romige, volvette soort)
  • 3 Gekleurde paprika’s
  • 2 Tomaten
  • 1 Bosje fijngesneden, platte (Turkse) peterselie

Voor de saus:

  • 350 ml. Turkse yoghurt
  • 2 el. Mayonnaise
  • 1 Teentje knoflook uit de knijper
  • 2 el. Citroensap
  • 2 el. Witte azijn
  • Zout en peper naar smaak

Voor de rijst:

  • 2 Glazen (van 200ml) basmatirijst
  • 1 el. Kurkuma
  • 3 Kruidnagels
  • 3 kardemompitten
  • Zout
  • Olie of boter

Bereiding:

Terwijl één van jullie met het Libanese brood aan de slag gaat, focust de andere zich op de groenten. Het brood: Haal bij drie van de broden de twee helften van elkaar en knip het in kleine stukjes (ongeveer 1,5 cm bij 1,5 cm). Verhit een flinke laag zonnebloemolie in een koekenpan en frituur de broodstukjes daarin. Het verbrandt snel, dus haal de broodstukjes uit de olie als ze pas heel lichtbruin verkleurd zijn en laat ze uitlekken op keukenpapier. Zet apart.

De groenten: Was de paprika, tomaat en peterselie en snij ze samen met de ui in fijne snippers. Zet elk ingrediënt op een bord apart.

Het snijden van de groeten neemt waarschijnlijk wat meer tijd dan het bereiden van het brood. Wie het brood heeft gedaan kan dus ondertussen het vlees gaan bakken. Verhit daarvoor een scheutje olijfolie in een ruime hapjespan of wok. Laat de vleesreepjes hier in dichtschroeien. Daarna mag je de ui en knoflook toevoegen. Doe er ook de shoarmakruiden, sumaq, zout en peper bij. Schep alles goed om. Voeg de yoghurt toe en roer nogmaals om. Als de witte kleur van de yoghurt is verdwenen, mag je de paprika, tomaat en peterselie toevoegen. Schep alles nogmaals goed om en laat het even op laag vuur pruttelen. Proef en voeg indien nodig nog wat meer kruiderijen of zout toe. Het gerecht hoort lekker pittig en rijk van smaak te zijn.

In de tussentijd kan je partner al beginnen aan de rijst. Daarvoor was je de rijst en laat deze uitlekken. Doe water in de waterkoker en zet deze aan. Giet een scheutje zonnebloemolie of een klontje boter in een pan met dikke bodem. Doe de kardemompitten en de kruidnagels erbij en bak deze kort. Voeg dan de kurkuma toe en roer tot het poeder opgelost is in het vet. Voeg vervolgens de rijst toe en schep alles goed om, zodat de gele kleur door de hele rijstmassa goed verspreid is. Giet nu kokend water over de rijst en zorg dat het net een beetje onder staat, het water moet ongeveer een cm boven de rijst uitkomen. Voeg zout toe naar smaak. Wanneer het water opnieuw kookt, draai je het vuur helemaal laag (gebruik het liefst een warmhoudplaatje) en dek de pan af. Laat de rijst in ongeveer 15 minuten gaarkoken. Proef om te controleren of de rijst goed gaar is.

Wie zijn handen vrij heeft kan al beginnen aan de saus. Roer alle ingrediënten, als boven beschreven, door elkaar.

Opdienen:

Nu komt het leukste werkje: het opdienen. Neem een grote, platte serveerschaal. Maak eerst een laag van de broodstukjes, vervolgens verdeel je de rijst erover. Terwijl je dat doet, verwijder je meteen de kardemompitten en kruidnagels (allemaal, want het is niet lekker als je er per ongeluk 1 in je mond krijgt!). Daarbovenop leg je het vlees. Top af met wat van de saus. Garneer met een takje peterselie en eventueel wat pijnboompitjes. Serveer in een leuk schaaltje de rest van de saus erbij. Maak er met jullie vrienden een leuke tijd van.

Registreer jullie alstublieft.

Om te reageren of nieuwe vrienden te maken registreer jullie op wetime. REGISTREER
0 Reactie (s)
Ontmoet koppels uit je buurt en maak nieuwe vrienden met Wetime

Wetime biedt koppels een leuk platform aan om samen te genieten van hun relatie. Daarnaast hebben koppels de mogelijkheid nieuwe vrienden in de buurt te leren kennen. Wetime zorgt voor een sterke relatie én leuke vriendenkring in de buurt.

REGISTREER NU

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten