To use all functions register Registreer nu
Boemerangkinderen maken koppels ongelukkig
25 juni 2018
Boemerangkinderen maken koppel ongelukkig
25 juni 2018

 We horen het steeds vaker: kinderen die na een korte periode van zelfstandigheid terugkeren naar het ouderlijke nest. Redenen om huiswaarts te keren, zijn heel divers: een stukgelopen relatie, na het beëindigen van de studies niet meteen werk vinden, het tekort aan betaalbare woonruimte,… Ouders vangen als het ware de gaten, die ontstaan door de levenslooponzekerheid, op. Zorgen voor je kinderen houdt op die manier nooit meer op. Op koppels, die aan het begin staan van een nieuw hoofdstuk van herwonnen vrijheid, heeft dit een grote impact .

Boemerangkinderen maken koppels ongelukkig

Lege nestsyndroom versus terugkeer

Afscheid nemen van je kinderen die het ouderlijke huis verlaten, kan met heel wat emoties gepaard gaan. Het nest, waar het twee decennia lang druk en gezellig was, is nu een leeg huis geworden. Tijdens dit zogenoemde lege nestsyndroom loert voor sommige koppels een depressie om de hoek. Volgens een onderzoek, gepubliceerd in het vakblad Social Science and Medicine, blijft dit gevoel van gemis echter niet lang duren. Ouders vullen hun tijd weer anders in en genieten van de herwonnen vrijheid. De kinderen hoeven voor deze koppels echt niet terug te komen.

Verminderde levenskwaliteit

Een wetenschappelijk team van de School of Economics and Political Science in Londen, voerde een onderzoek uit bij 99.000 koppels. De koppels hadden een leeftijd tussen de 50 en 75 jaar en allen volwassene kinderen. Het onderzoek werd uitgevoerd in 17 Europese landen. Uit het onderzoek bleek dat de terugkeer van kinderen naar het ouderlijke huis heel wat stress met zich meebrengt én zelfs zorgt voor een daling van de levenskwaliteit. Ouders creëren een nieuw evenwicht als alle kinderen het huis hebben verlaten. Ze zoeken nieuwe hobby’s, gaan nieuwe vriendschapsrelaties aan en doen de dingen waar ze de voorbije jaren geen tijd voor hadden. Dit nieuw evenwicht wordt danig verstoord als de kinderen weer het huis intrekken. Uit het onderzoek blijkt wel dat boemerang kinderen enkel voor dit negatieve effect zorgen, als andere broers en zussen het ouderlijk huis ook al hebben verlaten.

Wees voorbereid!

Wanneer je kind aanklopt om terug thuis te komen wonen, is het belangrijk om duidelijke afspraken te maken en te zorgen dat er geen sprake is van een ‘open einde’. Geef om te beginnen aan, dat je in je nieuwe levensfase ook behoefte hebt aan privétijd.

Enkele afspraken kunnen zijn:

  • Maak een lijst van wat de verwachtingen van beide partijen zijn. Wie kookt, wie kuist, wanneer komen vrienden langs,….?
  • Laat je kind financieel bijdragen: het leven kost geld!
  • Neem geen verantwoordelijkheden van je kind over. Als je zoon of dochter bijvoorbeeld schulden heeft, los deze dan niet zelf af. Als je wil inspringen, kan je een kosteloze lening aanbieden.
  • Leef je eigen leven, gooi je nieuwe evenwicht niet terug helemaal om in functie van je volwassen zoon of dochter.

 

Registreer jullie alstublieft.

Om te reageren of nieuwe vrienden te maken registreer jullie op wetime. REGISTREER
0 Reactie (s)

Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function get_field() in /home/wetime93/public_html/wp-content/themes/wetime/single.php:88 Stack trace: #0 /home/wetime93/public_html/wp-includes/template-loader.php(77): include() #1 /home/wetime93/public_html/wp-blog-header.php(19): require_once('/home/wetime93/...') #2 /home/wetime93/public_html/index.php(17): require('/home/wetime93/...') #3 {main} thrown in /home/wetime93/public_html/wp-content/themes/wetime/single.php on line 88