To use all functions register Registreer nu
“Ik verveel mij”: de drie makkelijkste woorden voor een kind
16 juli 2018
kind, blokjes, toren, bouwen, kleuren, vervelen, spelen
16 juli 2018

Ik speel niet graag met mijn kinderen. Is dat dan zo vreemd? Ik kan moeilijk geloven dat er geen andere ouders zijn die dit gevoel hebben. Als kind deed ik niks liever dan ravotten in de achtertuin, buurt of het natuurgebied in de omgeving. Elke dag had ik met mijn kameraden uit het dorp een afspraak voor en dag vol plezier. “om vier uur thuis hé” riep mijn moeder me nog na, als ik met mijn skateboard of fiets om de hoek van de staart verdween. Waarom kunnen mijn kinderen dit niet meer? Na twee weken vakantie is het enige wat ik nog hoor: “Ik verveel mij!”

Museum, koppel met kinderen, vervelen, schilderkunst, saai

2 maanden vakantie volgeboekt

Niet dat we nog niks hebben gedaan in die eerste twee weken vakantie hoor. We zijn een week naar een leuk vakantiepark in Duitsland geweest, waar we ons kostelijk hebben geamuseerd. De kinderen zijn twee dagen naar de speelpleinen geweest waarvan één dag Planckendael. Ook de Efteling en een bezoekje aan het zwembad zijn de revue al gepasseerd. Verjaardagsfeestje, speeldag bij hun favoriete nicht en neef, bezoek van vrienden met hun, even oude, kindjes,… Eigenlijk hebben we nog geen moment de tijd gehad om ons te vervelen en toch: Na twee weken vakantie heb ik nog niets anders gehoord dan: “ik verveel mij!”

Hoe deden onze ouders dat?

Als ouder begin je jezelf al snel de vraag te stellen: “ligt het aan mij?” Hoe deden mijn ouders dat? Speelde mijn vader en moeder dan wél zoveel met ons? Of was het juist omdat ze veel minder met mij speelde dat ik mij veel minder verveelde? Klinkt dat raar? Is het niet juist omdat onze kinderen steeds verwachten dat ze worden bezig gehouden, dat ze niet meer zelf op zoek gaan naar wat ze leuk vinden? O ja, dat brengt mij bij dat andere zinnetje, naast “ik verveel mij”, waar mijn haren van recht komen te staan, “Ik weet niet wat doen.”

Mijn kinderen begrepen er niks van

Een slaapkamer en zolderkamer vol met speelgoed een tuin vol met attributen waar ik als kind alleen maar van had kunnen dromen. Ik probeerde laats uit te leggen dat, toen ik 9 jaar was, er geen I-pad bestond, er geen PS4 of WiiU was. Mijn kinderen begrepen niet eens hoe het kon zijn dat er maar 1 T.V. in huis was en dat de DVD speler nog niet uitgevonden was. T.V. schermen in de auto, tijdens de lange reis naar het Zuiden van Frankrijk? Neen, wij speelden met een boek kaarten, Rummikub of dagenlang Monopoly. KETNET, internet, digitale televisie, Netflix, youtube en Fortnite bestonden niet. Neen, voor ons was het Samson & Gert en Merlina en met wat geluk Tetris, maar ons vervelen… dat deden we niet.

De drie makkelijkste woorden voor een kind

“Ik verveel mij!”. De drie makkelijkste woorden voor een kind. Én: tijd om als ouder de grove middelen boven te halen… Láát je kind zich eens goed vervelen. Het is wetenschappelijk bewezen dat je vervelen gezond is, en de creativiteit bevordert. Doe niet teveel moeite, reik je kind een aantal alternatieven aan, een goed boek bijvoorbeeld, en laat het voor de rest maar zelf de weg zoeken. Je zal als ouder versteld staan hoe snel de creativiteit ontstaat. Kinderen zijn niet minder creatief dan hun ouders dat vroeger zelf waren. Door de overdaad aan mogelijkheden hebben ze gewoon nooit geleerd hoe ze creatief kunnen zijn.

Registreer jullie alstublieft.

Om te reageren of nieuwe vrienden te maken registreer jullie op wetime. REGISTREER
0 Reactie (s)

Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function get_field() in /home/wetime93/public_html/wp-content/themes/wetime/single.php:88 Stack trace: #0 /home/wetime93/public_html/wp-includes/template-loader.php(77): include() #1 /home/wetime93/public_html/wp-blog-header.php(19): require_once('/home/wetime93/...') #2 /home/wetime93/public_html/index.php(17): require('/home/wetime93/...') #3 {main} thrown in /home/wetime93/public_html/wp-content/themes/wetime/single.php on line 88