To use all functions register Registreer nu
Terug naar school: Hoe overleef je als koppel de drukste week van het jaar
21 augustus 2018
meisjes, twee, potlood, schrift, schrijven, terug naar school, samen, leren
21 augustus 2018

Vrijheid blijheid! Wat was die vakantie weer fantastisch! De kinderen konden er geen genoeg van krijgen en de tijd leek eindeloos. De kop in het zand steken hoort er echter niet bij! Op de kalender is 3 september al in aantocht…Terug naar school. Er zijn vermoedelijk heel wat ouders die al een beetje stress beginnen te krijgen. Een nieuwe start een nieuw begin en zowaar de drukste week van het jaar. De overgang van “alles op zijn gemak” tijdens de vakantie naar “het gehaast van de eerste schoolweek”, kan bijna niet groter. Hoe overleef je als koppel deze hectische week en bij uitbreiding de rest van het schooljaar?

jongeren, klas, leraar, lesgeven, les

Begin op tijd met alles klaar te leggen

Gelukkig kunnen de kids dit jaar twee dagen later terug naar school. 3 september wordt dus de meest hectische dag van het jaar. Om al te veel chaos te vermijden is het handig op voorhand al wat zaken in orde te brengen. Het is best de avond voordien, samen met je kind, de kleren klaar te leggen en er voor te zorgen dat de boekentassen zijn gemaakt. Eventuele onenigheden kunnen dan in alle rust opgelost worden. Is dochterlief ’s ochtends niet tevreden over de klaarliggende outfit, dan breek de hel misschien wel los en kan een stressloze, rustige start van het schooljaar al vergeten worden. Het dekken van de ontbijttafel de avond voordien is ook geen slecht idee.

Geef structuur aan je kinderen

Kinderen hebben nood aan structuur. Wanneer jullie ze deze niet geve,n kan je hen moeilijk iets kwalijk nemen als het misloopt. Afspraken maken is cruciaal. Een soort ochtendritueel beperkt de stress. Iedereen in het gezin weet waar hij of zij aan toe is. Kunnen kloklezen is in deze structuur van essentieel belang. Wanneer je kind dit nog niet kan, leer het dan een trucje of stel je gsm in zodat je de kids goed kan opvolgen. Hou de routine het hele schooljaar aan. Om 7 u gaat de wekker, om 7.30 u aangekleed aan het ontbijt, tanden poetsen na het eten en om 8 u klaar voor te vertrekken. Zorg dat jullie een haalbaar schema opstellen en calculeer wat extra tijd in. Beter 10 minuten te vroeg op school dan 2 minuten te laat.

Van dagplanning naar weekplanning

Het eerste moment dat jullie best in jullie weekplanning inplannen, is het moment waarop jullie de weekplanning gaan plannen. Doe dit op een rustig moment wanneer de kinderen niet kunnen komen storen. Hoe meer kinderen in het gezin hoe meer hobby’s, huiswerk, verplichtingen, afspraakjes enz. Noteer alle activiteiten van de komende week in een weekschema. Hang dit schema duidelijk zichtbaar, ook voor de kinderen, in huis. Overloop elke avond met je kinderen wat er morgen op het programma staat. Vergeet er niet bij te schrijven wie van de ouders de kinderen gaat halen of wie er met hen naar het voetbal, de atletiek of muziekschool gaat.

Toon interesse in wat jullie kinderen doen

Het is belangrijk elke dag je kinderen te vragen hoe hun dag verlopen is. Het perfecte moment is wanneer iedereen samen aan tafel zit. Sommige ouders vergeten hoe belangrijk het is elke dag even allemaal samen te zitten. Het avondeten past hier perfect in. Kinderen krijgen hierdoor het gevoel dat ze belangrijk zijn. Wanneer iedereen samen zit worden er vaak ook andere dingen verteld dan wanneer iedereen in zijn eigen wereldje leeft. Eventuele problemen kunnen dan aan tafel en later individueel besproken worden. Zo is iedereen op de hoogte van elkaars leven, bezigheden en problemen. Tijdens de vakantie is dit vaak wat moeilijker, maar wanneer de kids terug naar school gaan is om 18u het eten klaar.

Last but not least, vergeet jullie zelf als koppel niet

Een gezin managen is een hele opdracht. Een gezin managen tijdens de eerste week terug naar school is een kunst. Door alle drukte rondom het schoolgebeuren is het heel belangrijk ’s avonds wat tijd voor jezelf en jullie samen als koppel te nemen. Zorg ervoor dat de kinderen op tijd in hun bed liggen, of op hun kamer zijn. Op die manier hebben jullie ook nog wat wetime. Je kan deze wetime ook plannen in het weekschema, maar vaak komt dit wat geforceerd over. Het is belangrijk dat jullie je goed voelen in jullie relatie. Een sterke relatie weerspiegelt zich op het gezin en de kinderen. Wanneer jullie je goed in jullie vel voelen gaan de kinderen hier de vruchten van plukken. Terug naar school! Alvast heel veel succes op de 3 de september.

Registreer jullie alstublieft.

Om te reageren of nieuwe vrienden te maken registreer jullie op wetime. REGISTREER
0 Reactie (s)

Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function get_field() in /home/wetime93/public_html/wp-content/themes/wetime/single.php:88 Stack trace: #0 /home/wetime93/public_html/wp-includes/template-loader.php(77): include() #1 /home/wetime93/public_html/wp-blog-header.php(19): require_once('/home/wetime93/...') #2 /home/wetime93/public_html/index.php(17): require('/home/wetime93/...') #3 {main} thrown in /home/wetime93/public_html/wp-content/themes/wetime/single.php on line 88